17.1.12

Rasanya aku ada masalah HIPERHIDROSIS

APAKAH HIPERHIDROSIS?

Menurut Pakar Perunding Bedah dan Pensyarah Kanan Pusat Perubatan Universiti Kebangsaan Malaysia (PPUKM), Dr. Muhammad Ishamuddin Ismail, hiperhidrosis adalah keadaan fisiologi yang disebabkan oleh sistem saraf simpathetik terlalu aktif.

Rasanya aku mengalami 2 jenis hiperhidrosis kat tapak tangan dan tapak kaki. Memang dari dulu ada masalah ni tapi tak ketara sangat. Aku pun belum pergi hospital untuk mengesahkan tentang penyakit ini, sebab aku rasa aku boleh control.

Tapi dah 3 hari berturut-turut ni, tapak tangan dan tapak kaki aku ni basah je..Stress betul, abis keyboard dan skrin telefon semua..Tisu tak lekang dari aku sekarang..
   

Palmer hyperhidrosis cases, sweat is seen to drip literally down from the hands. This is a condition which can be detected in early childhood. Patients with palmar hyperhidrosis disorder are constantly aware of their condition and think they have to live with it. Usually, the sweating of the hands is the most distressing manifestation of primary hyperhidrosis. The amount of sweating varies from moisture to actual dripping. Many patients report, also, that their hands feel cold and clammy. 


Plantar Hyperhidrosis refers to excessive sweating of the feet. It is a known cause of foot odor and athlete's feet. The combination of palmar and plantar hyperhidrosis can create a problem for a driver because the moisture of the hands and feet can build up to make the steering wheel and foot pedals slippery; this, in turn, can cause a lack of control of the vehicle.


Nak baca lanjut tentang penyakit hiperhidrosis ni, rujuk di sini.

16 comments:

  1. akak pergi lah wat check up kat hospital baru taw tahap penyakit nie serius ke tak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kecik, nanti akak pergila..dah stress dah ni..

      Delete
  2. better gi check up kt hosp sis.. takut dibiarkan makin melarat lak..

    ReplyDelete
  3. mesti tak selesa kan pergerakan..klinik dpt umah aku ni ada poster pasal ni, maybe ada cara nak cegah atau ubatnya

    ReplyDelete
  4. memang tak selesa pun acik...

    ReplyDelete
  5. pernah berdepan dengan orang yang mengidap penyakit nie , kesian sebab dorang rasa dowh dan tak ada keyakinan diri bila setiap kali tapak tangan basah je... aduhai sabar ye dear , cepat2 gi dapatkan rawatan

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang betul pun amy, tapi kita cuba amik fikir positif je dan iallah akan pergi jumpa doktor..

      Delete
  6. mcm heliza aF7. HUDA pi jumpa doktor ya....

    ReplyDelete
  7. aah betul tu ayu, yup nanti kita pergi jumpa doktor yea..

    ReplyDelete
  8. izan pun ada kawan yg camni. dulu2 tiap kali salin nota kuliah...habis basah buku notanya.

    huda kena pergi jumpa dr cepat2 ye...jgn stress sangat tau!

    ReplyDelete
  9. kak uda, tangan basah adalah normal utk kita adik beradik..takda pun rasa down ke apa..takda pulak melarat sbb mmg takda apa2 kesan negatif pun..ada yg susruh jumpa doc, pergi operate la, mcm2..tapi as long as benda tu tak memudaratkan, takpa..berpeluh dalam ekon adalah perkara biasa walaupun sejuk..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. kita tau intan..mmg la tak mudarat apa, tapi utk 3 hari ni keadaan tu rasa teruk untuk kita, iallah mmg takde apa-apa..

      Delete
  10. memang stress jika kita tahu....
    yang penting tenang dalam apa jua dugaan..

    ReplyDelete
  11. Anak saudara kakak dah buat minor operation disebabkan penyakit ini. Just operated dibawah ketiak dia. Kalau tak dia tak boleh pakai sport shoes, memang basah dan masa exam dia kena sedia saputangan sentiasa lap tapak tangan dia yg berpeluh. Sekarang dah ok...

    ReplyDelete
  12. baik pegi jumpa doktor segera huda. Takut melarat

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...