9.7.12

Cara membersih dan memutihkan baju sekolah

Ok, entry ni dibuat untuk dapatkan pandangan dari semua. Setiap minggu aku rasa agak penat memberus dan menyental baju sekolah Zarif. Faham jelah kan, budak lelaki...Kalau diaorang pakai baju sekolah tu macamana.

Dok memberus dan menyental baju tu memang mengambil masa jugak. Tu belum masuk nak nila baju tu lagi..Baju sekolah putih ni bukan boleh campak terus je kat mesin basuh (tapi kan, kalau aku penat sangat..aku campak jugak, huhu...). Biasanya aku memang berus dulu la..

Kalau cara aku, memang akan rendam dulu baju sekolah tu semua dengan sabun dan clorox, lepas tu barulah aku start memberus dengan gigihnya segala kekotoran tu, fuhh memang penat yang amat la..Habis tu baru bilas, lepas tu baru aku masuk mesin basuh (hanya baju sekolah putih je tak campur dengan baju lain). Last sekali, barulah aku nila kan semua baju tu dan sidai macam biasa.

Ok, so boleh tak korang-korang yang ada anak sekolah ni, bagi idea. Bagaimana caranya nak bersih dan putihkan baju sekolah anak-anak ni? Kot aku boleh guna cara macam korang jugak ke kan..

Terima kasih yea..:)

16 comments:

  1. sama je akak macam huda, tapi alhamdulillah Aqil ni cermat sikit kot pakai baju. Kurang kotor macam anak orang lain, Alia ok je. Tapi cara akak mmg sama je mcm huda. Kadang tu letak vanish gak dalam cucian, konon bagi lagi segala kotoran hilang, sama je lah.

    Nila tak selalu akak ni, nampak dah agak tak berapa putih baru nila...hihi.

    ReplyDelete
  2. mak cakap kain cepat reput kalo asyik pakai clorox... heheee

    ReplyDelete
    Replies
    1. tapi saya tak pakai selalu pun...biasa rendam dengan sabun je, kadang2 je rendam dengan clorox..so lepas ni nanti saya tak rendam lagi la ngan clorox yea..:)

      Delete
  3. x de ank sklh rendah lg.. x tau la nti bila aidil dh sklh rendah.. cmner la rupa bajunya.. anak lelaki kn biasanya lassk sket..

    ReplyDelete
  4. akak, sy xde la pengalaman sental bju anak..tp bju sendiri, sy rendam dgn syampu.. hehehe

    ReplyDelete
  5. cabaran jadi ibu2 ni byk ye... kat sekolah kdg2 sy tgk juga baju budak2 yg kemas, ada yg bersih dr isnin hgga jumaat, dlm hati sy selalu fikir ni mesti mak budak ni rajin... ada lak yg isnin je bersih n kemas, ari lain dh lain jd nya..

    ReplyDelete
  6. takde anak lagi.. tapi kalo saya nak putihkan baju saya suka pakai vanish yang kale pink tu.. memang bersih.. tak perlu sental rendam je.. hihii

    ReplyDelete
  7. kak.. xde anak yg bersekolah lg.. teringin juga nak tahu kan buat panduan utk masa akan dtg.. mmg jenuhlah nk bersihkan baju warna putih lg2 bila dipakai oleh anak lelaki.. sya dh dpt bygkan dah kak sbb anak sya pun lelaki.. :)

    ReplyDelete
  8. Ms skool dulu, sy men masuk dlm mesin basuh je. Tp disebabkan sy ni pompuan n kurang le lasaknye...maka baju sy putih bersih smpi abis thn. Hehehehehe.....

    Tp in future, sy kenalah struggle menyental baju Aydin klu die da start skool. Haih...

    ReplyDelete
  9. kalau rendam klorox..lama2 mmemang boleh reput baju tu

    ReplyDelete
  10. huhuhu..sama la ngan umi...ada masalah cenggini gak...hope jugak ada readers yg tau cemana cara nye leh la kongsi ye....

    ReplyDelete
  11. akak pun guna cara yg memenatkan tu jugalah nak putihkan baju sekolah anak lelaki yang klu balik sekolah mcm balik dari ladang bajunya.. kotor yg amat.. tp klu penat sangat mmg terus masuk mesin aje.. tp bila time nak iron, mmg perasan warnanya mmg tak putih bersinar.. itu yg nak tak nak kena sental juga dulu..

    ReplyDelete
  12. kita rendam ngan vanish jek agak bersih la & xdelah menyental sekuat2 tidak ...tp tu budak pompuan kan so kurang le kotornya:)

    ReplyDelete
  13. Boleh try guna sabun cni, tapi mahai sikit kot cuma sbb ada penyakit malas dan tak tahan dengan clorox, terpaksalah den melaburkan sikit poket tu... atau terpaksa "tutup" sebelah mata tengok baju anak2 (3 org semua lelaki) yg warna mcm belacan tu...huhuhu..

    ReplyDelete
  14. selalu cuci sendiri baju sekolah then sekarang dah agak x putih.. ada petua x macam mana nk bgi putih balik..

    ReplyDelete