15.11.13

Bila anak-anak tak diawasi

Untuk ibu bapa semua termasuk peringatan untuk diri sendiri..Please take note yea everybody..

Harap korang boleh bukak video yang aku kongsikan di sini...Andaikata tak boleh bukak, korang kena bukak youtube dan cari tajuk ONE SECOND OF NEGLECT. A LIFETIME OF REGRET.




Video ni menunjukkan seorang lelaki telah diupah (berlakon) untuk bawak gula-gula (lolipop) dan diberi kepada kanak-kanak yang berkeliaran di mall tanpa pengawasan ibu bapa..Yang menakutkan takde sorang pun kanak-kanak tu menolak lolipop tersebut..

See.........Andaikata benarlah orang tu berniat jahat dan hulurkan something pada anak kita tapi anak kita terus ambil dan diculik, macamana??? 

Pengajarannya, kita sebagai ibu bapa kena alert yea..Kena ajar kat anak-anak kita jangan ambil apa-apa dari orang yang tak dikenali, yea?

Dan kalau berjalan-jalan kat mall atau nak shopping, pastikan anak-anak sentiasa ada dengan kita. Kalau kita sibuk nak beli barangan, pastikan pasangan ada memerhatikan dan pegang anak-anak sekali, ok semua..


Sekian edisi nasihat di pagi Jumaat, aku nak pegi majlis sambutan Maal Hijrah ni....:)




7 comments:

  1. Sama-sama kita beringat. Menakutkan....

    ReplyDelete
  2. Kata-kata pada lollipop itu buat ibu-bapa mereka tersedar kakak rasa. Betul bayangkan kalau yg memberi lollipop itu jahat lama dah anak mereka kena culik..

    ReplyDelete
  3. As-salam huda..

    Alhamdulillah... terima kasih atas peringatan yg baik ni.. semoga kita sama2 dapat beringat..

    ReplyDelete
  4. ishhh scary la kan.... lieya takleh bkak kat pc ni...tenet kene blok video2...laju lieya bukak kat utube....mmg jadi pengajaran betul lah....

    ReplyDelete
  5. memang kena alert....diaorang ni kira pakar juga...sekelip mata hilang dari pandangan kita...
    minta dijauhkan....

    ReplyDelete
  6. zaman skrg ni mmg mcm2 cara.. alhamdulillah ammar tu jenis x berani sgt kalau ke shopping complex.. kalau g tempat ramai org ni sure dia suruh ayah dia dukung...

    ReplyDelete
  7. sememangnyer, budak2 mmg camni..
    org bg sesuatu..mmg dia org akan ambik..
    lg2 kalo mde tu y menarik minat cam coklat..
    sbb tu kt kna ajar ank dari rmh psl ni semua..insyallah..anak akan ikut & ingat psanan kita..
    menakutkan.. mudahan anak2 kt stiasa d bwh lindunganNya..amin

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...