29.11.15

JDT kalah dengan Felda United pada aksi suku akhir kedua Piala Malaysia 2015

Amboi tajuk macam tajuk suratkhabar?
Ingat tak sedih? Eh sedih kot, tapi masih cool lagi, rileks la setakat Piala Malaysia je pun....

Lagipun aku rasa sesekali kita kena kalah (walaupun kalah di Larkin) untuk dapatkan hasil yang lebih baik. Kalau tak kita akan rasa sentiasa bagus jer.

Game malam tadi pada aku dah ok tapi aku rasa JDT boleh buat lagi yang terbaik cuma nasib tak menyebelahi JDT dan aku rasa reff malam tadi lemau la sangat. Ntah kenapa la gol yang Haris Harrun buat boleh dibatalkan? Dahla tu pemain Felda United main kasar, hmmm..

Eh tapi takpe la, aku terus doakan supaya JDT akan jadi lebih hebat pada tahun 2016. Kalah menang takde hal punya la. I LOVE JDT, I TRUST TMJ!!

Sumber gambar : Page Johor Southern Tigers

Ok, sekarang semua boleh berehat k. Thanks pada semua pemain JDT yang telah mewarnakan game pada 2015 dengan hebat. Dulu aku tak suka bola, tapi sekarang aku selalu tertunggu-tunggu game bola esp JDT ler :)

Sekian, thanks sudi baca..

26.11.15

Sketch suka-suka untuk soalan SPM 2015 - PSV2

Kalau tak silap aku Rabu lepas, aku mintak mrhubby sketch salah satu soalan untuk Pendidikan Seni Visual 2 untuk SPM (dah berlangsung Isnin lepas).

Boleh tahan mencabar ok soalannya (biasanya soalan dapat awal supaya student boleh buat latihan)..Aku memang dari dulu memang tak suka subjek Seni, biarlah orang kata senang sekali pun, pada aku tetap susahhh...

Susah kan??? Ke senang??

So untuk menguji mrhubby aku mintak la dia sketch kan..Kebanyakan cikgu seni memberi tumpuan pada soalan Panglima Lebah dan Suasana dari Bilik di tingkat empat hotel. Ada jugak aku nengok cikgu yang buat soalan burung..Tapi haritu aku mintak hubby sketch je soalan panglima lebah dan suasana dari bilik hotel tu..Pada aku semua soalan ni susah (dasar tak reti melukis memanglah susah jer kan..)



Oklah at least dia boleh buat walaupun sketch jer..Tapi kan ada jugak cikgu seni yang lain buat lagi hebat (aku nengok kat fb untuk cikgu-cikgu PSV). Ni belum warna lagi tau, baru sketch ala-ala jer..Aku?? Jangan kata lukis, sketch pun belum tentu ada rupa dan bentuk, nyampah laa..Aku kagum dengan orang yang ada bakat melukis ni..Tapi mrhubby ni takdelah hebat sangat, tapi bolehla setakat nak lukis yang basic..Kalau nengok gambar dan lukis balik pun dia okla..

Semoga pelajar-pelajar yang menjawab PSV2 untuk SPM haritu dapat melukis dengan jayannya yea..:)

Sekian, thanks sudi baca.

25.11.15

Cerita Birthday Zara Afina [17/11/2015]

Seminggu sekali aku update, janji ada ek. Padahal minggu lepas birthday Zara, beria aku nak publish entry, semua pun tak sempat..Busy sokmo la.

Ok, direct to the point je la yea.

17hb November lepas adalah birthday Zara yang ke 7 tahun. Waktu sebenar Zara dilahirkan adalah pada jam 10.59 malam. Sebenarnya memang takde plan apa-apa pun. Kononnya aku nak buat kek yang simple jer la kan, tapi bila aku update dalam instagram, mak aku terus whatsapp dan suruh balik rumah dia, nanti dia buatkan kek untuk Zara huhu..Kebetulan esoknya 18hb tu cuti umum kat Johor so ptg tu balik kerja memang terus ke rumah mak la.


Isshh dah besar anak ibu ni, macam tak percaya pun ada. Dulu dapat dia ni ler aku dok manjakan, bukan manjakan apa pun, tapi lebih kepada beli baju yang macam-macam untuk dia. Tak tahan ohh, nengok baju girl cantik-cantik..Sampai ada masa Zarif cakap, asyik-asyik baju Zara jerr, huhu..Pasrah la nak..Tapi untungnya ada antara baju Zara yang masih elok, boleh diturunkan ke Aisyah. 

 Ok dia perasan tu kek dia, asyik la cakap, "tu bdaytoyou (maksudnya kek la tu) Yaya"

 Birthday girl dengan kek Victoria Sandwich yang mak buat, memang sedappp

 Si tirus dan si lebar haha..

 Terima kasih Tokzu buatkak kek yang sedap ni..

 Tq Tok Tip yang bagi hadiah buku, untungnya bukan birthday girl je yang dapat,yang tak dirai pun dapat sekali :)

Memang takde buat apa pun, simple je kan, yang penting happy. Ibu dan abah doakan supaya Zara membesar dengan sihat dan sejahtera dalam hidup. Jadilah anak yang solehah dan sentiasa menghormati sesama manusia, Amin.

Sekian, thanks sudi baca.




16.11.15

Jemputan kahwin [Sabtu - 14 Nov 2015]

Assalamualaikum kawan-kawan..

Uhhh lamanya tak jengah sini, kadang ada jugak la aku baca entry korang..Banyak masalah la minggu lepas.

Tetiba tak boleh nak masuk blog la apa la nak verification code through phone no la (padan muka aku), sekarang aku dah off apa-apa verification code guna phone senang cerita..Bila tukar phone no datanglah macam-macam masalah. Kadang rasa leceh nya la guna smartphone ni tauu..

Sebenarnya kan ada banyakkkk cerita tapi aku cerita kejadian minggu lepas la yea. Nak buat cerita lain, nak kena transfer gambar yang banyak dari hp, satu-satu dulu k.

Sabtu lepas ada jemputan kahwin kawan kat Bakri, Muar. Pergi konvoi 3 kereta, tak jauh sangat la tapi sesat jugak huhu.

 
Actually family kawan aku ni ada buat bisnes lembu, so ada kandang lembu kat belakang tuu..Seronok jugak la nampak lembu-lembu tu semua, tapi paham je la kan kalau ada lembu tu mesti la ada bau-bauan..Esp kitaorang yang dok kat bahagian belakang ni. Tapi aku ok je takde hal, tapi nengok budak sorang tu mengada tak sudah..Bajet princess sangat ok...Esok dapat kahwin orang kampung baru tau hehe..

Aku takde amik gambar makanan pun tapi makan memang sedap..Ada kulit lembu tapi aku tak reti makan, Zarif dengan mrhubby bukan main lagi makan..Tak sangka aku Zarif ni reti makan kulit lembu tu, kadang makanan yang aku tak makan pun dia reti makan...


Kawan aku yang laki tu, tahniah untuk Akob dan Tasha. Moga jodoh kekal hingga ke akhir hayat, suka nengok baju Tasha ni, warnanya cantik memang sesuai la dengan Tasha..

Gigih betul aku tunggu sampai pengantin datang tau, rugi la kan dah datang pastu takmo jumpa pengantin, tapi tu jelah shot yang aku mampu amik pasal mrhubby dan anak-anak dah tunggu kat dalam kereta pasal tak tahan cuaca yang panas..


Terima kasih pada kawan-kawan yang sama-sama memeriahkan majlis kahwin ni. Ni semua kawan-kawan masa kerja kat fakulti lama, sekarang masing-masing dah berpisah dan dok kat ofis lain. Tapi takde hal  still boleh berhubung lalu whatsapp kan..:)

Balik dari Muar tu singgah rumah mak abah dulu, sempat la minum petang sesama. Balik rumah dah lewat petang. Memang sakan berjalan padahal ke rumah orang kahwin jer..

 

Budak kecik ni peminat telur tapi takmo makan part yang kuning serupa macam kakak dia. Bagila telur rebus ke pindang ke telur goreng ke semua pun dia makan. Oh aku belum cuba telur setengah masak la, nanti nak buat la nengok dia reti makan ke tak ek..

Oklah, sekian dulu cerita untuk pagi ni.
Lepasla gian untuk menulis hehe..

Thanks sudi baca.

 











5.11.15

Bila Zarif ujian taekwando

Ok semalam cerita pasal Zara kan, hari ni pasal Zarif pulak sebab program yang melibatkan diaorang melibatkan hari yang sama iaitu hari Sabtu lepas.


Habis je aktiviti untuk Zara tu, kitaorang pun balik la rumah pasal Zara dah kalah kan, hehe..Ok balik rumah rehat-rehat pasal nak bawak Zarif pulak ke ujian taekwando nak naik (1st) blackbelt pukul 3 petang Sabtu tu.

Tapi aku tak ikutlah pasal aku memang penat dan kebetulan pulak hujan turun lebat sangat waktu tu. Jadi mrhubby je yang bawak Zarif dan tukang amik gambar dan rekod video :)


Sebenarnya dah banyak kali la Zarif ni nak berhenti taekwando ni tapi aku dan mrhubby tak bagi. Memandangkan taekwando ni seminggu sekali dalam tempoh sejam setengah je, rugi pulak nak berenti kan? Lagipun dari darjah satu dia masuk sampai dah darjah 4 ni..Nak berenti tak jadi-jadi jugak hehe. Aku suka dia ada aktiviti dari dok kat rumah melanguk nengok tv.. Zarif ni suka main bola dan aktiviti luar sebenarnya..Tapi taekwando ni aku akan teruskan sampailah ke peringkat yang mana aku dah tak mampu nak bayar yurannya haha..Nengoklah nanti macamana, buat masa sekarang ni just go on..


Mujurlah masa tu Zarif dalam group pertama nak buat ujian, so habis je dia dah boleh balik rumah. Beberapa hari sebelum aku memang pesan kat dia fokus sebab sebelum-sebelum ni kalau time ujian macam main-main je kan..Sebab time ujian ni ada beberapa langkah yang dia kena hafal kan..Nasib la ok..

Tak sempat lagi belikan Zarif baju baru taekwando Zarif, haritu takde saiz..Nanti ibu belikan ok supaya Zarif lebih bersemangat pakai baju baru hehe..

video 

video


So harap Zarif berjaya dengan ujian naik ke 1st blackbelt ni. Mudah-mudahan berjaya ye anak ibu, ibu akan support Zarif selalu.

Oklah sekian dulu.
Tq sudi baca!





4.11.15

Bila Zara masuk pertandingan mewarna

Lama pulak tak update yea hehe. Rindu tak? Rindu tak? Hahah..

Sebenarnya banyak je cerita yang berlaku minggu lepas tapi kita cerita yang berlaku Sabtu lepas ok. Zara sibuk nak masuk pertandingan mewarna kat sekolah rendah lain (bukan sekolah dia), kebetulan sekolah tu buat Hari Amal dan ada la pertandingan mewarna tu. Tak pernah masuk tetiba nak join. Kononnya dah berjanji dengan kawan dia, tiba masa kawan dia tu takde, nak ke taknak kena la masuk jugak pasal dah daftar.

Kategori Zara (7 - 9 tahun) memang ramai yang masuk. Walaupun abah (mrhubby) guru seni tapi tak bermakna anak-anaknya terer jugak..Kadang bila abah ajar teknik warna dan lain-lain, anak-anak semua takmo ikut, dia cuma percaya kata cikgu seni yang ajar diaorang jer, huhu..

Jomlah layan gambar jer.

Abahnya pun satu, beria mengajar teknik mewarna guna crayon, susah tuu..

Ha amik kau dok depan sekali, macam nak exam je kan..

Ni baru satu kelas..kelas sebelah pun ada lagi yang sama kategori umur dengan Zara

Sementara kakak Zara mewarna, 
jomlah jalan-jalan nengok apa yang ada kat sekolah ni sempena hari amal ni yea..

Cuaca memang panas ohhh, gigih je la aku masa ni demi anak..


Uihh gigihnya bergambar kat panas huhu

 Cam ni rupanya lori bomba ek..

 Aku nak tunggu tempat redup jer :)

Sekali ternampak abang bomba, aku suruh mrhubby bergambar hehe

Ok jom naik balik kelas nengok kakak mewarna..
Ramai rupanya dah habis buat, terernya, padahal masa panjang lagi tu..

Aiyok cikgu seni tengah pantau, maklum la first time masuk bertanding huhu

Masa ni dia mula stress dan tension, moody lagi kan..
Apam tu aku belikan konon peransang untuk dia hehehe..

End up Zara kalah, even saguhati pun tak dapat. Yang menang tu kaler memang cantik giler laa..Tapi takpe, ni kan permulaan, pada aku Zara berani la jugak sebab nak masuk bertanding. Lepas ni boleh belajar teknik mewarna dengan abah lagi yea..Maybe dia nervous ke apa ke kan, lepas tu nak moody laa..

In sya allah akan datang ada la rezeki dia..

 Kakak kita kalah la, tapi takpe kita tetap support dia sampai bila-bila..


Ok, sekian.
Thanks sebab sudi baca..Moga terubat rindu korang :)

 










LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...