21.6.15

Cerita puasa

Alhamdulillah dah 4 Ramadhan dah. Kejap kan masa, nanti pejam celik, pejam celik tau-tau dah seminggu lepas tu dah sebulan..Sementara ada Ramadhan ni mehla kita hargai waktu yang ada dan buatlah amal sebanyak mungkin, insya allah.

So far, cuti 3 hari yang baik untuk kitaorang sejak Khamis lalu (Johor kan cuti umum sempena 1 Ramadhan) dan Zarif dengan Zara pun dapat puasa penuh walaupun Zara tu first time latih puasa penuh dan biasa la ada rengekan haus la lapar la, kecur nengok air Aisyah la apa la, hehe..Tapi aku tau Zara mesti boleh punya sebab dia bukannya pemakan pun, baik dia puasa je. 

Cuma hari ni la nak tau dia macamana sebab waktu sekolah ni jadual pack la pulak. Balik sekolah rendah hari ni pukul 1, pukul 1.30 dah masuk sekolah agama, tapi balik sekolah agama diawalkan. Lepas tu start esok dah masuk ngaji waktu petang pulak, bertabahlah Zara dan Zarif, waktu bulan puasa ni bulan ujian so sabarlah banyak ganjarannya nanti..

Aku memang takde letak upah ke apa ke untuk latih anak-anak puasa ni, cuma cakap benda yang betul je la..Dah memang puasa tu wajib kan, cuma kena selit sikitlah kisah-kisah agama dan kisah orang susah. Insya allah diaorang memahami, ala budak-budak memang la ada dia punya ragam tu kan..Cuma aku akan upah masak makanan fav diaorang je la..


Ni macam semalam, semua tu ada fav masing-masing..
Memang takde beli kat bazaar pun pasal pemalas nak berjalan dan nak bersesak-sesak

Tapi semalam je la macam meriah sikit..Hari ni dan hari-hari bekerja lain, nanti menu biasa je la kot pasal lagi la pemalas haha..Nanti mulalah aku penat la apa la, mengada kan..Tapi pemalas-pemalas pun aku cuba masak kecuali kalau dah tahap penat giler dan tak larat nak berjalan ke dapur memang terpaksa ke bazaar la kot..Insya allah aku tekadkan diri nak memasak, lebih puas kan..

Tapi semalam kan berlaku insiden kat dapur, tengah aku nak goreng sayur - kira menu last la..Tetiba mrhubby menjerit, "Yaya main apa tu?!" Haihhh, aku yang tengah masak ni tak tenang ok. Terus nengok si yaya;


Waaa ini budak kicik sudah main aku punya baking powder laa, dia ingat tu bedak muka ke, siap sapu kat muka bagai --- mrhubby yang kata pasal dia nampak yaya ni siap sapu baking powder tu ke muka..

Yang aku pelik tu macamana la dia boleh bukak bekas ni, pasal nak bukak tu kena pusingkan penutup, dia dah terer pusingkan penutup tu ke?? Aihh, ni akal panjang sangat ni, ingatkan tak sampai amik bekas tu, rupanya sampai jugak la dia ni..

Masa tengah masak tu aku memang tak perasan dia kat dapur pasal aku kat wet kitchen dia kat belah dry kitchen. Dia pun projek senyap-senyap je, aku ingat dia main dengan kakak dengan abang dia..Elok je eh dia buat perangai gini, haiihh nasib bulan puasa, memang bertabahlah ibu ni nak..Dia ni kalau marah pun takde kesan, kena guna cara lain nak terangkan apa yang boleh dan tak..

Oklah tu je pun nak cerita pagi ni.

Nasib baik JDT menang semalam, walaupun 1-0 tetap bermakna, 3 mata tu oiii..

Sekian, tq sudi baca!
Selamat berpuasa semua.






2 comments:

  1. mujur baking powder..kalo tepung lagi haru...sebab banyak sgt...huhuhu

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...