29.11.11

Bila belajar buat cream puff

Semalam adalah hari yang bermakna pada aku bila mana aku belajar buat cream puff daripada mak aku. Yeayy, akhirnya..Alhamdulillah, kalau nak jadik pandai, kita memang kena belajar secara praktikal, kena nengok depan mata sendiri, baru senang ilmu nak masuk otak, :)


Mungkin bentuk cream puff ni taklah secantik cream puff yang korang pernah makan pasal aku dan mak buat  tak menggunakan nozel khas..Tapi percayalah rasa cream puff ni sangat sedap..:)

Selama ni aku nak sedap makan je kan, ha sekali dah buat barulah tau susah ke senang. Tapi sebenarnya senang je buatnya, :) Korang pun boleh try, betul..aku tak tipu..:)

Ok, resipi yang mak aku guna ni diambil dari blog ini.  

Blogger yang dikenali dengan nama cupcakekasih ni memang hebat dari segi masakan terutama bab buat kek dan kuih muih. Tak percaya cuba check blog cupcakekasih ni..

Aku copy paste resipi tu kat sini ye, untuk kemudahan korang kalau nak try buat..
 
CREAM PUFF

Bahan-bahannya:
250 ml air kosong
100 g butter
130 g tepung gandum
secubit garam
1 sb gula castor
3 biji telur

Cara membuatnya:
1. Masukkan air dalam periuk kecil, panaskan. Apabila sudah meruap masukkan butter. Kacau sesekali sampai butter cair.

2. Satukan tepung dengan garam dan gula, masukkan tepung sedikit demi sedikit ke dalam periuk tadi, kacau dengan sudip kayu sampai semua tepung sebati dan tidak melekat di dinding periuk. Tutup api.

3. Biarkan seminit dua, kemudian barulah dipukul dengan pemutar elektrik adunan tadi. Masuk telur satu demi satu. Pukul sampai sebati dan likat lebih kurang 7-10 minit.

4. Panaskan oven.

5. Sediakan piping bag yang sudah pun dipasang nozel close star tip size L dan masukkan adunan tadi ke dalam piping tadi, sesedap tangan memegangnya (setengah plastik saja).

6. Picit adunan dan bentukkan seperti sanggul (bersimpul), anggaran sebesar telur ayam.

7. Bakar dengan suhu 150 C, lebih kurang 30 minit atau sehingga bertukar warna perang keemasan.

8. Biarkan sejuk (suhu bilik) baru digunting sedikit cream puff ini dan paipkan inti kastad pula.

Krim Kastad Lemak Manis

Bahan-bahannya 
1 cawan susu segar (suhu bilik)
1 sb tepung gandum
1 sb tepung jagung
3 sb gula castor
1 telur
1 sb mentega
sedikit esen vanilla

Cara membuatnya:
1. Tuang susu segar dalam periuk dan masukkan tepung gandum, tepung jagung, gula dan telur. Pukul dengan pemukul tangan sampai sebati.

2. Masakkan di atas api sederhana saja sampai adunan meruap, masukkan butter. Kacau lagi sampai sebati. Tutup api dan biarkan sejuk. Masukkan dalam piping bag dan picitkan ke dalam cream puff.


6 comments:

  1. Kakak selalu beli tapi tak pandai buat sendiri. Kalau di Angsana satu harganya RM 2.20/- Kakak pun suka cream puff ini.

    ReplyDelete
  2. tak pernah buat, nampak mudah, mcm boleh cuba ni....:)

    ReplyDelete
  3. tq share resepi..
    kena try wat gak ni..

    cayalah awak, dh menjadi tu..
    tak sesia ibu awak turunkan ilmu.. =)

    ReplyDelete
  4. Rajinnya!

    Bila apa yg kita msk tu menjadi, dia punya puas tu...peh! Tak terkata kan?

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...