17.8.15

Resipi begedil daging yang senang

Wah tetiba rajin pulak aku nak update pasal resipi begedil di waktu malam ni. Mata tak mengantuk lagi tu yang aku gigih update, jap lagi nak tido la..

Begedil memang favourite aku..Lagi-lagi kalau makan soto atau mihun soto, kalau takde begedil memang tak sahla. Biasa aku buat begedil daging ler. Kalau buat banyak boleh frozen kan, time nak makan baru goreng, tapi sebelum nak simpan tu goreng sikit bagi ala-ala masak jer, pasal kalau tak goreng sikit nanti bila letak dalam bekas nanti dia melekat-lekat la pulak..Faham tak? Ala assume korang faham je la ek..

Sorry la time ni rupa tak semenggah sangat tapi rasa sedap la, yang penting habis dimakan.

Resipi begedil daging yang senang

Kentang 700 gm (kalau nak kurangkan pun ok, biasa aku buat 400gm)
Daging cincang 300 gm (kalau kentang tadi 400 gm, daging dlm 100 gm)
Garam
Daun sup
Lada hitam
Lada sulah
Telur

Ok, kentang tu aku biasa goreng la kan. Lepas tu aku tumbuk jer pakai batu lesung tu hehe, lagi senang..Terpulang la apa cara korang nak buat janji kentang tu hancur.

Daging cincang tu biasanya aku goreng dulu ok. Ala goreng seadanya la, janji dia tak mentah sebelum dicampurkan kat kentang.

Dalam satu mangkuk baru, masukkan kentang yang ditumbuk tadi, lepas tu letakla daginng cincang tadi. Letak garam, lada hitam dan lada sulah sikit dan daun sup yang dihiris halus..Dan, jangan lupa letak telur sebiji ok. Gaul rata semuanya.Korang agak-agak je la nak letak garam, lada hitam dan lada sulah berapa banyak..

Lepas tu korang bentukkanlah begedil tu ikut suka korang. Nak bulat besar ke nak bulat kecik ke kan. Cam aku suka bentukkan sederhana sikit, takmo kecik sangat dan takmo besar sangat..Ikut korang la kan.

Sebelum nak goreng tu, amik satu lagi telur dan kacau dulu dalam mangkuk baru yang lain..
Celupkan begedil yang korang dah bentuk bulat tu dalam telur tu dan barulah digoreng ok...

Senang kata jumlah telur yang digunakan dua biji. Sebiji telur campur sekali dalam campuran kentang dan lain-lain tu..Dan sebiji lagi digunakan untuk mencelup begedil sebelum digoreng ok..Jangan confuse ok!

Dah goreng tu jadiklah cam gambar kat atas tu, confirm lagi cantik dari gambar kat atas tu kan..Senang kan, memang senang ok..




1 comment:

  1. As-salam huda...

    Sedapnya begedil.. akak pun suka begedil.. makan macam tu aje pu laju hehe.. tq ya utk resepi..

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...