15.2.13

Sambal gesek punya pasal..


Sekali lagi mood rajin datang semalam. Tetiba nak masak ditambah lagi dengan keinginan nak buat sambal gesek. Sedappp..Ikutkan mrhubby tak suka kalau masak sup ayam gitu je tapi sebab ada sambal gesek tu bertambah-tambah dia makan, hehe. 

Time rajin nak masak, bukan main lagi tapi masak pun simple je lah kan malas aku nak masak yang remeh-remeh dengan keadaan perut dah membesar ni. Penat berdiri lama-lama kat dapur..

Resipi sambal gesek? Ala benda ni simple je kot, aku amik bilis, bawang besar, bawang putih, cili hijau pastu tumbuk sekaligus tapi tak lumat sangat. Pastu baru tumiskan. Last sekali baru perah limau nipis, fuhhh sedapp..Tapi ada banyak versi la nak buat sambal gesek ni..Lepas ni aku nak buat ikut versi lain pulak...Tapi yang semalam punya versi pun sedap gak (dah meleleh pulak air liur ni...)

11 comments:

  1. Assalam..

    Kalau versi MIL saya orang Nogori takyah tumis...hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tau ada banyak versi yang takyah tumis pun boleh tapi saya ikut member saya tumis..Nanti kita cuba buat versi lain..

      Delete
  2. byk versi eh.. blm pnh try lg sambal gesek ni kak huda...

    ReplyDelete
  3. mudah n simple sambal akk tue kn..made in nogeri mane nih..
    cm nk try lah..hihihi

    ReplyDelete
  4. oo..tumis ye?/saya orang perak tapi memmang suka buat sambal gesek..cuma tak tumis la..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang kebanyakannya tak tumis, tapi member saya semalam ajar tumis sikit, lepas2 ni saya akan cuba buat tak tumis punya versi pulak..:)

      Delete
    2. sambal gesek sama cam lebih kurang sambal itam di Pahang ni..cuma guna cili api dan ditumis hingga hitam

      Delete
  5. Rajinnye masak. Akk kalau peknen x de nye nak masak. Sakit kaki berdiri lama lama. Hb selalu blk lewat n dah makan kat luar. Sekali sekala je masak...

    ReplyDelete
  6. Kalu versi campur dengan tempoyak boleh kira Sambal Gesek tak? hehehehe

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...