11.7.12

Apa tu?

Hari itu waktu nak basuh kain di rumah mak;

Aku : Zara, pergi ambik gebar pada Tokzu, ibu nak basuh..

Zara : Apa?

Aku : Gebar la..pergi ambik gebar...

Zara : Apa tu?..

Aku : Ohh, sorry, selimut ok..

Maklumlah dah terbiasa aku sebut gebar kat rumah mak aku. Bagi yang tak tau jom kongsi ilmu..Merujuk di laman web Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP) gebar itu bermaksud;


Aku memang suka pakai gebar waktu tido, kalau takde gebar rasa macam tak best je..:)







10 comments:

  1. Saya pun suka pakai gebar time tido. Kalau panas, tak payah buka..letak je atas dada. Kadang-kadang siang pun bergebar juga..hehe

    ReplyDelete
  2. Kakcik suka sebut 'gebo' je, tapi anak2 memang tak faham. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau kita sebut memang gebo je kakcik..:)

      Delete
  3. hahhaha dah lama tak sebut gebo hahahaha...mmg anak2 kita pun tak phm gaknya klu sebut gebo..

    eh kita pun kena bselimut..pns camne pun..wlupun tutup kaki jek :)

    ReplyDelete
  4. nk lg best, sebut gebor.. hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. aku sebut jugak gebo masa kecik2 dulu, tapi sekarang dah lama tak pakai perkataan tu..perkataan tu mcm makin pupus pulak aku rasa...huhu...

      Delete
  5. Kakak macam sisdee janji tidur mesti nak berselimut. Kakak tak sebut gebar/gebo tapi kakak tahu sebab bahasa jawa sebut selimut 'gebah'

    ReplyDelete
  6. kalau cakap dengan anak-anak sure tak tahu punya...selimut tau...
    balik kg perak sure guna ayat ni.....

    ReplyDelete
  7. is sebut secara sopan.. "kain selimut" hehe
    tapi mang xleh tiduq jugak mengkalau xdak ken simut tu... even suasana suam2 kuku mahupun panas.. kena simut gak (^___^)

    ReplyDelete
  8. izan kan dulu2 tak tau pun gebar/gebo tu apa. dok johor ni baru tau...

    skrg tak suka tido berselimut.. dok rasa panas aje..

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...