12.1.12

Cara aku bersih dan tajamkan gunting

Sebenarnya pagi ni rasa geram je bila nengok gunting sendiri ni macam dah karat dan melekat-lekat, lepas tu nak gunting kertas pun sangkut-sangkut..So, cara aku nak membersihkan dan menajamkan gunting adalah dengan menggunakan;


Aku pun dah lupa siapa bagi aku benda alah ni, tapi serius ada banyak pada aku. Korang nampak tu, for professional and hospital use..Ni biasa guna kat klinik or hospital ni, benda alah ni guna nak tajamkan jarum suntikan kot, tapi aku guna untuk tajamkan gunting..Oklah tu kan..

(klik bagi gambar besar)


Ada perbezaan kan, now boleh gunting kertas dengan happy..

15 comments:

  1. ooo, dapat ilmu baru...
    mak zakiah punya petua pulak, kalau nak tajamkan gunting asah dekat botol. caranya macam kita gunting botol tu..buat banyak kali..:)

    ReplyDelete
  2. oo, tapi mana nak dapat alcohol prep pad tu? kat farmasi ada ke?

    cara akak sama mcm Rulza, emak ajar jugak..:)

    ReplyDelete
  3. owh pakai alkohol je eh.pas ni boleh try.kalau kita gunting double tape tu dye jd cm tu kan.

    ReplyDelete
  4. err mudah di dapati ke prep pad tue?

    ReplyDelete
  5. @~ yus ~ saya pun tak tau kak, benda alah ni bukan dijual satu2 dan tak sure ada jual kat farmasi atau tak..ni mmg utk kegunaan klinik ngan hosp, ni..entah sapa bagi kat saya..

    ReplyDelete
  6. @QueeN TerataI tak pasti mudah didapati atau tak...ini bukan saya beli, tapi ada orang bagi..

    ReplyDelete
  7. kalau sy gunting dh x tajam beli baru je.. x reti nk buat camnih.. lepas nih leh praktis cara nih.. hehe..

    ReplyDelete
  8. wah bagus nie
    akak x pernah terfikir punn ..
    hurmmm ;)

    ReplyDelete
  9. Oh, mane lak nak dpt brg spital tuh ek?

    ReplyDelete
  10. izan punbaru tau ni.

    petua yg kak yus bagitau pun baru tau...

    ReplyDelete
  11. nampak keberkesanannyer... tak tau lak mana dapat bendatukan..

    ReplyDelete
  12. wahhh terus nampak tajam dan bersinar lps gunakan benda tu ya... mana nak beli tu ek

    ReplyDelete
  13. nak try buat kat pisau.. tp mana nk dpt benda tu. ada jual ker??

    ReplyDelete
  14. nak dapat kat mana benda tu??

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...