Lately ni aku macam kurang berselera nak makan, tapi bila nengok Kerabu Ikan Bilis, rasa macam tak sabar nak makan..
Resipi ni aku amik dari Buku 20 Resipi Kerabu - Air Tangan Sheila Rusly..Aku share ni dulu eh, aku pun belum pernah buat kot..
BAHAN-BAHAN;
300 gm ikan bilis (yang digoreng garing)
3 batang serai (dihiris halus)
2 biji bawang besar (dihiris)
3 helai daun limau purut
1/2 batang lobak merah (hiris)
1 batang timun jepun (hiris macam batang mancis)
2 biji cili merah (hiris)
10 biji cili padi (hiris)
4 biji buah tomato (potong dadu)
garam
gula
CARA BUAT;
1. Masukkan kesemua bahan tadi ke dalam mangkuk dengan sedikit garam, perahan jus limau dan gula (gaul sebati).
2. Bagi yang kurang selera makan, cubalah resipi ni yea..
Nanti aku share resipi kerabu yang lain pulak yea..:)
mcm senang je nak buat.. nmpk pun mcm sdp je..
ReplyDeleteKerabu ni dimakan begitu sahaja pun sedap. :)
ReplyDeletebest kerabu2 ni... izan pun suka. tapi kalau nak buat sendiri cam kurang rajin... hehe..
ReplyDeleteassalam ....wahh ... sedapp turrrr...tq.
ReplyDeleteni nak jadi blog resepi pulak ye huda? hehehe
ReplyDeleteikan bilis tu goreng dulu ke tak??
ReplyDeleteop's goreng la... mcm mana blh x perasan dh mention pasal tu. ekekekeke
ReplyDeleteuhhhh sedapnyeee ..
ReplyDeletetapi akak jarang buat .. ;)
sedapnya.. sy lak lebih suka kerabu mangga.. kecur dibuatnya.. huhu..
ReplyDeletesedap ni..rasa nak buat,tapi tak reti..ehee nyum3
ReplyDeletefollow sini
ratah jer pun sure licin punya nih. menarikss
ReplyDelete